Yeni Teşvik Sistemi 15.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve bu Karar’ın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları açıklayan 2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile uygulanmaya başlamıştır.
Yeni Teşvik Sistemi, ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasını sağlamak (dünyanın en büyük 10 ekonomiden biri olmak, 500 milyar dolar ihracat, 25.000 dolar kişi başına gelir), imalatın ithalat bağımlılığını azaltmak ve özel sektör kuruluşları ile yatırımcılardan gelen değişiklik taleplerini karşılamak amacıyla eski teşvik sistemin geliştirilmesi ve revize edilmesiyle oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra 2009 yılında kullanılan 4 kademeli bölgesel haritadan vazgeçilerek İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Çalışmasına (2011) dayanan ve illerin gelişmişlik düzeylerine göre 6 kademeli yeni bölgesel harita hazırlanmıştır. TR63 Bölgesi illerinden Hatay bu haritada 4. Bölgede yer almaktadır.
6. bölgede yer alan illerin en avantajlı destek unsurlarından yararlandığı Yeni Teşvik Sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır:
Genel Teşvik Sistemi
Genel Teşvik Sistemi ile teşvik edilmeyecek yatırım konuları (Karar-Ek 4) arasında yer almayan ve asgari yatırım şartlarını sağlayan yatırımlar (1. ve 2. bölgelerde 1 Milyon TL, 3.,4.,5. ve 6. Bölgelerde 500 Bin TL üzeri olan yatırımlar) bölge ayrımı yapılmaksızın KDV istisnası ve Gümrük vergisi muafiyetinden faydalanmaktadır.
Bölgesel teşvik uygulamalarında, iller itibariyle belirlenen sektörler sabit yatırım tutarı şartlarını (Karar Ek 2) sağlamaları halinde;
Desteklerinden faydalanmaktadır.
Karar Ek-3’de belirtilen ve asgari sabit yatırım tutarı şartını sağlayan yatırım konuları büyük ölçekli yatırımlar olarak nitelendirilir ve
Desteklerinden faydalanmaktadır.
Son olarak ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar Karar Madde 8’de yer alan kriterlerin tamamını sağlamak şartıyla stratejik yatırım olarak adlandırılır ve
Desteklerinden faydalanabilir.
2009-2015 yılları arasında Ekonomi Bakanlığına Hatay ilinden yapılan 384 teşvik başvurusuyla yaklaşık 8 milyar TL’lik sabit yatırım teşvike bağlanmış ve bu yatırımlar kapsamında 12.198 istihdam artışı hedeflenmiştir.
Örnek Teşvik Belgesi Uygulaması
Mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmanın aşağıdaki gibi bir yatırım (OSB dışında) yaparak 20 kişiyi istihdam edeceğini varsayalım.
Arazi-arsa gideri : 400 Bin TL
Bina-inşaat gideri : 300 Bin TL
Makine-teçhizat gideri : 200 Bin TL
Diğer yatırım harcamaları toplamı : 100 Bin TL olmak üzere
Toplam Yatırım Miktarı : 1 Milyon TL
Söz konusu yatırım 1 milyon TL’yi aştığı için bölgesel teşvik uygulamalarından faydalanmaya hak kazanır.
Bu durumda;
Ayrıntılı bilgi için Ekonomi Bakanlığı web sitesini (www.ekonomi.org.tr) ziyaret ediniz.