Türkiye’de, 8.400 km’den fazla doğal kıyı boyunca hizmet veren 182 adet liman tesisi, 197 adet balıkçı barınağı, 48 adet marina ve 67 adet tersane olmak üzere, toplamda 494 adet kıyı tesisi bulunmaktadır. Türkiye’deki limanlar genellikle belirli sanayi tesislerine hizmet veren iskele formunda olup, belli yük türünde uzmanlaşmış liman ve terminal işletmeciliği gelişim sürecindedir.
TR63 Bölgesinin denize kıyısı olan tek ili Hatay’dır. Hatay ilinde mevcut limanların alansal büyüklüğü toplam 521 hektardır. TR63 Bölgesinde yer alan limanlar şunlardır;
LİMAK İskenderun Limanı:
Akdeniz'in kuzeydoğusunda konuşlanan İskenderun limanı, Ortadoğu ülkelerine olan aktarma trafiğine olduğu kadar, Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine de hizmet vermektedir. Bu bakımdan aktarma limanı olarak önemli bir role sahiptir. Liman, 1400 m. uzunluğunda bir mendireğe sahip olup, kuzey ve güney rüzgârlarından korunmaktadır. Liman girişinde derinlik 12 metredir. Demiryolu ve karayolu şebekesi ile bağlantılı genel amaçlı bir liman olup, dökme Ro-Ro ve karışık eşyaya hizmet vermektedir.
İskenderun Limanında yapılan yükleme ve boşaltma işlemlerinin toplamı incelendiğinde, 2007 yılına oranla 2008 yılında yaklaşık olarak % 37’lik bir artış gerçekleştiği görülmektedir. 2008 - 2011 yılları arasında sürekli düşüş gözlenmekte olup bu yıllar arasında yaşanan düşüş % 40 oranındadır. 2011 yılı sonunda İskenderun Limanın özelleştirilmesiyle birlikte 2012 yılında İskenderun Liman trafiğinde % 13’lük bir artış yaşanmıştır.
İskenderun Demir Çelik Limanı :
İskenderun Demir Çelik Limanı, Akdeniz Bölgesi’nin en büyük dökme katı ve genel kargo limanıdır. İskenderun Körfezi’nde, İskenderun ilçesine 22 km, otoyol ve E91 kara yoluna 4 km. uzaklıkta kurulmuştur ve limanın ulusal demir yolu sistemine direkt olarak bağlantısı bulunmaktadır. Liman 1974 yılında faaliyete geçmiştir. İsdemir Limanı, ağırlıklı olarak İskenderun Demir Çelik Fabrikasına hizmet etmekte, boş kapasitesini de Bölgedeki talebi karşılamak için kullanmaktadır. Liman alanı 1 milyon m² olup, bölgedeki en geniş alana sahiptir.
Assan Limanı:
Assan Limanı, Kibar Holding tarafından kurulmuştur. 2010 yılı sonunda faaliyete başlamış olup, liman ile ilgili olarak inşaat ve yatırım faaliyetleri sürmektedir. Liman, İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet göstermektedir. 1997 yılında iskele olarak hizmete açılan tesis, 2010 yılında konteyner hizmeti de verecek şekilde planlanmıştır.
Denbirport Limanı:
1955 yılında gübre fabrikası olarak faaliyete geçen tesis, 1974 yılında yapılan bir iskele ile ithal ve ihraç ürünlerinin elleçlenmesi amacıyla liman özelliğine kavuşmuştur. 1987 yılında ikinci etap inşaatı yapılmış ve bugünkü halini almıştır. 2004 yılında üretimin durdurulması sonucu yapılan özelleştirme çalışması ile İskenderun ilçesinde faaliyet gösteren Denizciler Birliği grubuna 2007 yılında 25 yıllık bir süre için devredilmiştir.
Yazıcı Limanı:
Yazıcı Limanı, İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde bulunmaktadır. İki adet genişletilmiş iskeleden oluşmaktadır. 1994 yılında inşa edilmiştir.
Ekinciler Limanı:
1987 Yılında hizmete giren Orhan Ekinci İskelesi, İskenderun ilçesinde yer alan Azganlık Köyünde bulunmaktadır. Liman, İskenderun ilçe merkezine 10 km mesafede yer almaktadır
MMK & Atakaş Limanı:
MMK & Atakaş Limanı, Rusya’nın önemli demir çelik işletmesi olan Magnitogrosk Iron and Steel Works MMK ile Türkiye’nin önde gelen madencilik şirketlerinden Atakaş’ın birlikte kurdukları bir iskeledir. MMK’nın aynı bölgede yapacağı demir çelik tesisine hizmet vermek amacıyla kurulmuştur.
Botaş Limanı:
Aynı anda 10.000 ile 350.000 DW tonaja kadar 4 geminin rıhtıma yanaşabileceği büyüklükte olup , saatte maksimum 60.000 ton yükleme kapasitesine sahiptir. Ayrıca saatte 40.000 tonluk boşaltma kapasitesi bulunmaktadır.
Toros Gübre Fabrikaları İskeleleri:
Toros Gübre Fabrikasına ait 2 adet iskele mevcuttur. Bunlardan eski iskeleye 3 kuru yük gemisi , 2 sıvı yük gemisi ve yeni iskeleye 1 Ro–Ro gemisi , 2 kimyevi yük gemisi ile 2 sıvı yük gemisi ve 5 kuru yük gemisi yanaşabilmektedir.