Doğaka Desteği ıle Maraş’ta Solar Enerji Hayata Geçiriliyor

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız ve Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, 2012 Yılı Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı kapsamında Maraş’ta başarılı olan Özgül Metal Mutfak Eşyaları ve Bey-Dağ Tekstil firmalarını ziyaret etti.
Ziyarette, firma yetkililerine Ajansın faaliyetleri hakkında bilgi veren Yıldız, DOĞAKA’nın katılacağı fuarlar ve Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisinin çalışmalarından da bahsetti.  

Özgül Metal firma sahibi Mehmet Suyabak “Güneşten Aldığımız Enerji ile Çevremizi Temizliyoruz” projesi hakkında Yıldız ve Kazancı’ya bilgi verdi. Özgül Metal’in melamin mutfak eşyası sektörünün Maraş’taki tek üreticisi olduğunu ifade eden Suyabak, hazırlanan projeyle fabrikanın enerji üretimi için bir solar enerji (güneşten yenilenebilir enerji) sistemi kurucaklarını ve yapılacak olan bu çevre dostu yatırım ile hem çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanmasını hem de enerji maliyetlerinin düşürülmesini hedeflendiklerini dile getirdi. Suyabak ayrıca bu projeyle, çeşitli karışımlardan elde edilen bir kompoziti, alınacak makine ve kalıplarla katma değeri yüksek ürünler üreterek mutfak eşyası sektörünün kümelenmesine katkı sağlamayı planlanladıklarını söyledi. Toplam proje bütçesinin 469.904.5 TL olduğunu belirten Suyabak, projeye DOĞAKA’nın 234.952.25 TL hibe sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bey-Dağ Tekstil’i de ziyaret eden Yıldız ve Kazancı firma sahibi Levent Alaybeyoğlu’ndan

“Tekstil Kasarlama Sistemleri Teknolojik Yenileme ve Kapasite Artırımı ile İhracat Ürünleri Geliştirme” projesi, firmanın ihracat durumu ve 2023 vizyonu hakkında bilgi aldı. Projeyle firmanın mevcut üretim hatlarının geliştirilmesi ve sistem üzerinde eşlenir düzeyde üretim ve tekstil üretiminin kalite ve niteliklerinin geliştirilmesinin planlandığını ifade eden Alaybeyoğlu, tekstil üretim kayıpları ve enerji kayıplarının azalması sağlanarak kapasitesinin ve ürün çeşitliliğinin artırılacağını belirtti. Alaybeyoğlu projenin istihdam olanakları yaratacağına da dikkat çekerek, “İnsan kaynaklarının güçlendirilmesi ile bölgede ve ülkede sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın teşviki ve işletmelerin üretim ve kurumsal altyapılarının güçlendirilmesi hedeflenmektedir.” dedi. Projenin toplam maliyetinin 498.000 TL olduğunu belirten Alaybeyoğlu projeye DOĞAKA’nın 249.000 TL hibe sağlayacağını ifade etti.
Hatay Destek Yatırım Ofisi

Haraparası Mah. Yavuz Sultan Selim Cad. 1. Tabakhane Sk. No:20 Antakya / HATAY 31060

DOĞAKA Destek Hattı

0326 212 25 76